Lezen saai? Niet met hulp van AI…

Creatief schrijven met ChatGPT: Leuke verhalen bedenken met ChatGPT

Dagelijks lees ik in een kleine setting met leerlingen. De methode die ik gebruik is Connect Lezen. Dagelijks lees ik in een kleine setting met leerlingen. De methode die ik gebruik is Connect Lezen. Connect Lezen is een intensief programma waarbij kleine groepjes leerlingen uit groep 3 en 4 drie keer per week met een leerkracht samenwerken. Het programma kan naast elke leesmethode worden gebruikt en heeft een vaste structuur. Elke sessie duurt ongeveer 20 minuten. Het vinden of bedenken van verhalen die ik voor Connect Lezen gebruik is soms een uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat een verhaal niet alleen leuk is, maar ook educatief en inspirerend? Met behulp van ChatGPT kun je eenvoudig en snel originele verhalen creëren die perfect aansluiten bij de belevingswereld van kinderen in groep 4. In deze blog lees je hoe je ChatGPT kunt inzetten om boeiende en fantasierijke verhalen te bedenken.

1. Kies een thema/onderwerp

Een goed verhaal begint met een interessant thema. Populaire thema’s voor groep 4 zijn bijvoorbeeld:

  • Avonturen in een magisch bos
  • Een reis door de ruimte
  • Dieren die kunnen praten
  • Een geheime schat vinden
  • Vriendschap en samenwerken

Je kunt ChatGPT vragen om een verhaal te bedenken rond een specifiek thema. Bijvoorbeeld: “Bedenk een kort verhaal over een pratende kat die een spannende missie heeft.”

2. Personages creëren

Kinderen houden van herkenbare en fantasierijke personages. Laat ChatGPT je helpen bij het bedenken van unieke hoofdpersonen. Vraag bijvoorbeeld: “Bedenk drie grappige personages voor een spannend piratenverhaal.”

ChatGPT kan namen, eigenschappen en bijzondere kenmerken geven, zoals een piraat met een pratende papegaai of een robot die graag koekjes bakt.

3. Spannende wendingen toevoegen

Om de aandacht van jonge lezers vast te houden, is het belangrijk om verrassingen in het verhaal te verwerken. Je kunt ChatGPT vragen om onverwachte wendingen te bedenken: “Wat kan er gebeuren als een kind een geheime deur in de school ontdekt?”

Met deze suggesties kun je het verhaal nog spannender en meeslepender maken.

4. Educatieve elementen verwerken

Naast plezier kan een verhaal ook leerzaam zijn. Vraag ChatGPT om educatieve elementen toe te voegen:

  • Een verhaal waarin rekenen een rol speelt (“De magische sommen van tovenaar Tim”)
  • Een avontuur waarin kinderen nieuwe woorden leren
  • Een geschiedenisverhaal over een kind dat per ongeluk in het verleden belandt
  • Spelling: “voeg de volgende woorden meermaals toe aan het verhaal” keer/ meer/ leer. (categorie: -eer/-oor/eurwoorden)

5. AVI niveau

Hier moet ik eerlijk bekennen dat het nog wel enige vaardigheid behoeft om het juiste niveau te bepalen. ChatGPT heeft nog wat uitdagingen in het bepalen welke woorden goed passen binnen welk AVI niveau. Vraag bijvoorbeeld om teksten te schrijven op AVI niveau M4, blijf hier vooral kritisch op. Streep daar waar nodig of wijzig woorden te te lastig of te makkelijk zijn. Je kunt wel altijd vragen om de tekst “moeilijker verwoorden” of om “eenvoudiger” te verwoorden. ChatGPT past de tekst dan aan.

6. Vervolg op het verhaal

Elke week lezen wij 1 tekst meerdere keren. De week erop laat ik ChatGPT weer een vervolg schrijven op het verhaal van de voorgaande week. Wat er dan actueel is verwerk ik weer in dit verhaal. Zo blijf ik aansluiten op de belevingswereld van de leerlingen en raken ze nooit gedemotiveerd om te lezen.

7. (Optioneel) Samen Verhalen Schrijven

Maak het interactief door samen met de leerlingen een verhaal te bedenken. Begin met een openingszin en laat ChatGPT en de kinderen om beurten een zin toevoegen. Dit stimuleert hun creativiteit en taalontwikkeling.

8. AVG

Het gebruiken van een voornaam in een verhaal van een leerling is over het algemeen veilig, zolang er geen gevoelige of persoonlijke informatie wordt gedeeld. Hier zijn een paar richtlijnen om de privacy van de leerling te beschermen:

  1. Geen achternamen of andere persoonlijke gegevens – Vermijd volledige namen, adressen, telefoonnummers of andere identificeerbare informatie.
  2. Gebruik fictieve namen – Als extra bescherming kun je een fantasienaam of een andere naam kiezen in plaats van de echte naam van de leerling. Persoonlijk vind ik het gebruik van de namen van mijn leerlingen leuker.
  3. Neutraliseer herkenbare details – Als het verhaal over een echte gebeurtenis gaat, kun je details aanpassen om de anonimiteit te waarborgen.

Als het verhaal binnen de klas of alleen voor schoolgebruik blijft, is het gebruik van een voornaam meestal geen probleem. Maar bij bredere publicatie is anonimiteit veiliger. 😊

Conclusie

Met ChatGPT heb je een krachtige tool in handen om snel en eenvoudig leuke verhalen te bedenken voor leerlingen in groep 4. Door thema’s te kiezen, personages te verzinnen en spannende wendingen toe te voegen, kun je kinderen inspireren en hun leesplezier vergroten. Probeer het eens uit en ontdek hoe makkelijk en leuk het is om samen met AI nieuwe werelden te creëren!

Onze leerlingen smullen van de teksten die wij ze voorschotelen.

Benieuwd naar nóg meer mogelijkheden om middels AI het onderwijs leuker te maken? Neem contact met mij op en we gaan samen eens bekijken hoe wij jullie onderwijs kunnen verrijken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven